• Начало
  • /
  • 12 Странни Поведения на Котките и Тяхното Обяснение
28/03/2024
Cat Shop Banner

Странните котешки поведения могат да бъдат забавни, мистериозни и понякога дори раздразнителни. Въпреки това, те са нещо, което всеки стопанин на котки трябва да разбере, за да може да се грижи за тях по-добре.

Например, ако котката ви облизва козината си, това може да бъде знак за стрес или дискомфорт, или ако котката ви “меси” краката ви, това може да бъде знак за удоволствие и уют.

В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните странни поведения на котките и ще обясним причините за тях. Ще откриете, че много от тези поведения са методи за комуникация с котките.

Ще ви предоставим информация за това как да разберете поведението на котката си и как да реагирате, когато тя показва странни навици.

1. Компулсивно самочистене

Компулсивното самочистене е едно от най-често срещаните котешки поведения. Котките са много чистоплътни животни и обичат да се грижат за себе си. Това поведение може да бъде видяно, когато котката се облизва по лицето, краката или опашката си. Това е начинът на котката да се почисти от мръсотия и паднали косъмчета.

Компулсивното самочистене може да стане проблем, когато котката започне да се облизва прекалено много. Това може да доведе до кожни раздразнения и дори до загуба на косъм. Ако забележите, че котката ви се облизва прекалено много, може да е нужно да я отведете на ветеринарен преглед.

Проблемът може да бъде причинен от стрес или от някоя кожна инфекция. Ветеринарът може да предложи лечение, което да помогне на котката да се излекува. Важно е да се открие причината за поведението и да се предприемат мерки за нейното лечение.

Компулсивното самочистене може да бъде предотвратено, като се осигури на котката достатъчно място за игра и разходка. Това ще помогне на котката да се чувства по-уверена и по-малко стресирана.

2. Сън в чанти, кутии и странни места

Котките са известни с това, че обичат да си почиват във всякакви странни места. Често се случва да ги намерим да спят в чанти, кутии, върху хартия, във ваната или дори върху книгите в библиотеката. На пръв поглед, тези навици може да изглеждат много странни за нас, но в действителност те имат своето обяснение.

Страннo Поведениe на Котките
Голди, докато спи необезпокояващо

Котките са животни, които обичат да се крият и да се чувстват защитени. Затова те предпочитат да спят в малки и затворени пространства. Чантите и кутиите са идеални за тях, защото им предоставят усещане за сигурност и уют.

Cat Shop Banner

Освен това, котките обичат да спят на меки повърхности. Когато спят в чанти и кутии, те често си правят малки легла, като си кръстосват краката и си правят мека подложка, като използват дрехи или други меки предмети.

Котките са любопитни животни, които обичат да разглеждат и да изследват нови места. Затова не е необичайно да ги намерим да спят във ваната или върху книги в библиотеката.

3. Мяукане без видима причина

Котките са известни с това, че могат да мяукат без видима причина. Това може да бъде дразнещо за стопаните, но има различни причини за това поведение.

Една от причините за мяукането без видима причина може да бъде жадността или дехидратацията на котката. Това може да се случи, когато котката няма достъп до прясна вода или изобщо такава. В такъв случай котката ще мяука по-често, за да предупреди стопанина си, че се нуждае от вода.

Друга причина за мяукането на котката може да бъде “бъбривостта” й. Някои котки са по-бъбриви от други и могат да мяукат постоянно. В този случай, котката ще мяука в отговор на всяко взаимодействие, което има със стопанина си.

Понякога, котките могат да мяукат без видима причина, защото са объркани или дезориентирани. Това поведение е често, особено през нощта, когато котките са по-активни. В този случай, стопаните може да се опитат да създадат по-голям комфорт на котките, за да ги успокоят.

4. Сгъване на топка за сън

Едно от тези странни поведения на котката е сгъването на топка за сън.

Когато котката се сгъва на топка за сън, тя се свива върху себе си, като краката й са прибрани под тялото. Това поведение е често срещано при котките, когато се чувстват смирени и сигурни.

Според експерти, котките са наследили този навик от техните диви предци. В дивата природа котките (като дивата котка в България) трябва да намерят място за сън, където да са в безопасност от хищници. Сгъването на топка им дава възможност да се скрият в тесни пространства, където не могат да бъдат забелязани от враговете си.

Въпреки че сгъването на топка е често при котките, не всички котки го правят. Някои котки предпочитат да си легнат по гръб и да си разтегнат краката, докато други си легят на една страна и поставят главата си върху лапата.

Защо Котката ми Хърка
Голди, докато спи сгънат на полу-кърлбо с изпънати крачета

5. Агресия към хора и други животни

Ако котката ви изпитва агресия към вас или други животни, не трябва да се притеснявате. Има много причини, поради които котките могат да се държат агресивно, но най-често това са:

  • Болест или болка – болестта може да промени поведението на котката и да я направи по-агресивна. Ако котката ви изглежда болна или има болки, посетете ветеринарен лекар, за да я прегледат.
  • Неприятности в дома – котките могат да реагират агресивно на промени в дома, като нови мебели, деца или домашни любимци. Ако сте направили промени в дома, опитайте се да привикнете котката към тях постепенно.
  • Социализация – котките, които не са били социализирани правилно, могат да се държат агресивно към други хора или животни. Ако сте взели котка от приют, която не е била социализирана, е важно да я запознаете постепенно с другите хора и животни в дома.
  • Териториалност – котките могат да се държат агресивно, когато защитават своята територия. Ако сте въвели нова котка в дома, е важно да я запознаете постепенно с другите домашни любимци.

6. Ровене в тоалетната

Котките са известни със своето ровене в котешката тоалетна. Това действие може да бъде доста дразнещо за собствениците на котки. Но защо котките правят това?

Ровенето в тоалетната е естествено поведение за котките. Те правят това, за да прикрият следите от използването на тоалетната и за да оставят своя мирис върху мястото. Това е начинът на котките да маркират територията си и да комуникират с други котки.

За да предотвратите нежеланото ровене на котката в неподходящи места, е важно да осигурите подходяща котешка тоалетна. Изберете котешка тоалетна, която е достатъчно голяма за котката ви и поставете я на тихо и удобно място. Можете да използвате и специален пясък или силиконова котешка тоалетна, които са по-малко прахообразни и не дразнят котката.

7. Необичайно ходене в кръг

Котките могат да изпитват странни поведения, като ходенето в кръг. Въпреки че това поведение може да изглежда невинно, то може да бъде индикация за заболяване или друг проблем.

В някои случаи котките ходят в кръг, когато се опитват да се ориентират в нова среда или когато искат да изследват територията. Това е често поведение при котките, които са поставени в нов дом или около нови предмети.

Въпреки това, ако котката ви продължава да ходи в кръг, дори след като се ориентира, това може да бъде индикация за проблем с нервната система, нарушена координация или дори за наличие на увреждане на мозъка. В такъв случай е препоръчително да потърсите ветеринарен лекар.

Някои от причините за това поведение могат да бъдат и физически заболявания като ушна инфекция, проблеми със зрението или дори болест на вътрешните органи. Тези заболявания могат да причинят главоболие, което може да доведе до необичайно ходене в кръг.

8. Месене с лапи

Месенето с лапи е едно от най-често срещаните странни поведения на котките. Това е ритмично движение, при което котката притиска лапите си една след друга, като наподобява движението на месене на тесто или на масажиране.

Месенето с лапи може да има няколко причини. Първо, котките правят това, когато са щастливи и доволни. Те могат да го правят, когато си играят или когато получават нежност от своета семейство.

Втората причина за месенето с лапи е, че котките го правят, когато се чувстват стресирани. Това е начинът на котката да се успокои и да се почувства по-спокойна.

Накрая, месенето с лапи може да бъде начин на котката да маркира територията си. Котките имат малки мастни жлези между пръстите на лапите си, които отделят мирисни феромони. Когато котката меси с лапи, тези феромони се разпространят върху повърхността, където котката се намира, и така маркира територията си.

Всичко това прави месенето с лапи на котките едно от най-интересните странни поведения на тези красиви животни..

9. Лов на невидими плячки

Котките често ловят невидими плячки, като например мухи или други малки насекоми. Това може да бъде объркващо за стопанина, но има лесно обяснение.

Котките са изключително чувствителни към движение и звук, което ги прави перфектни за лов на дребни животни. Те могат да забележат движения, които ние никога няма да забележим. Когато котката се фокусира върху нещо, тя може да се движи бързо и точно, за да улови плячката си.

Но защо котката лови неща, които ние не можем да видим? Причината е, че тези малки насекоми излъчват дребни колебания във въздуха, които котката може да засече. Това е поради техните изключително чувствителни уши и умения за лов.

10. Отъркване на лицата в различни предмети

Едно от най-често срещаните странни поведения на котките е отъркването на лицето в различни предмети.

Когато котката отърква лицето си в предмет, това може да бъде индикация за това, че тя се чувства у дома и иска да маркира територията си. Котките имат много малки мастни жлези по лицето, които отделят миризма. Когато котката отърква лицето си в предмет, тя оставя миризма си върху него, за да сигнализира на други котки, че това е нейна територия.

Отъркването на лицето може да бъде и начин за комуникация със стопанина. Когато котката отърква лицето си в стопанина, това може да бъде начин да му покаже, че му доверява и че го смята за част от котешкото си семейство.

Въпреки че отъркването на лицето може да изглежда странно за стопанините, това е напълно нормално поведение за котките и не трябва да предизвиква притеснения.

11. Нощна активност

Котките са известни с това, че са нощни животни, което означава, че могат да бъдат доста активни през нощта. Това може да включва драскане на мебели, скриване на играчки или дори непрекъснато мяукане. Но защо котките са толкова активни през нощта и какво може да ги стимулира да бъдат толкова шумни?

Една от причините може да бъде естественият им биоритъм. Котките са еволюирани като ловци, което означава, че те са най-активни през нощта, когато техната естествена плячка е най-активна. Така че, когато котката ви се движи през нощта, това може да бъде просто нейният инстинкт да лови.

Друга причина може да бъде липсата на стимулация през деня. Котките са известни с това, че спят много през деня. Ако не получават достатъчно физическа активност или ментална стимулация през деня, те може да се чувстват скучно или недостатъчно стимулирани. Това може да ги накара да бъдат по-активни през нощта.

Също тъка, котките могат да бъдат по-активни през нощта, защото те са независими същества, които обичат да имат контрол върху своята среда. Когато котката ви се движи през нощта, това може да бъде начин да провери дали всичко е наред и дали има някакви промени в средата, които трябва да бъдат отчетени.

12. Подаване на подаръци

Котките са известни с това, че могат да носят в устата си различни предмети, като играчки, храна, листа и др. Това може да изглежда странно на хората, но наистина има обяснение за това поведение.

Когато котката ви ви донесе подарък, тя наистина се опитва да ви покаже своето уважение и любов. Това е начин за котката да ви каже, че ви вижда като част от своето семейство и желае да ви помогне.

Някои котки може да носят подаръци по-често от други. Това може да се дължи на това, че котката е по-игрива или по-активна. Въпреки това, ако котката ви не носи подаръци, това не означава, че не ви обича.

Ако котката ви ви донесе подарък, не я наказвайте. Вместо това я похвалете и я погалете поощрително. Това ще я направи щастлива и ще засили връзката между вас двамата.

Свързани статии, прочетет още по темата:

Cat Shop Banner

За Автора

Страстта на Алекс към котките го вдъхновява да изследва различни аспекти на техния живот - от поведение и хранене, до здраве и грижи. В своите статии, Алекс се стреми да предостави полезна информация и съвети за котките и техните собственици, за да гарантира щастлив и здрав живот на тези прекрасни същества.