• Начало
 • /
 • Какво Знаем за Оранжевите Котки?
07/03/2024
Cat Shop Banner

Много често хората казват, че оранжевите котки са “най-опасни.” Виждали сме толкова много клипчета и компилации в Insatgram на оранжеви котки, които раздават кунг-фу на големи кучета.

И ако имате оранжева котка, ще разберете, че тези компилации от оранжеви кунг-фу котки са много близки до реалноста.

Аз имам оранжева котка, тя е точно толкова луда, колкото тези видеоклипове ги представят. Ще е изненада ли ако ви кажа, че моята оранжева котка е всъщност мъжка.

Много често се казва, че всички оранжеви котки (таби) са мъжки. За разлика от трицветните котки (калико), които винаги са женски, не всички оранжеви котки са мъжки.

Факт е, че още с появата си в дома ми този риж котарак внасе топлина, игривост, много мъркане и неповторима енергия. Но знаете ли, че оранжевите котки крият и своите тайни (като например, че обичат да ги гледат докато се хранят, или поне моят оранжев котарак е така)?

Генетиката на Цвета на Оранжевите Котки

Вярно е, че повечето оранжеви котки са мъжки. Причината е проста – за да е рижа, женската трябва да наследи два оранжеви гена – по един от всеки родител.

Мъжките пък се нуждаят само от един. Затова е 80% мъжките да са в този очарователен цвят, а 20% – женските.

Оранжевото е не Просто Цвят, а Нюанс

Оранжевото не е просто цвят, а палитра от нюанси – от наситено червеникаво до нежно жълтеникаво. Причината е пигментът феомеланин, отговорен и за цвета на червенокосите хора.

Оранжеви Котки
Какво Знаем за Оранжевите Котки?

Характерът на Оранжевите Котки е Дружелюбен и Привързан

Да, зная, че в началото на статията ви споделих малко кунг-фу тайни за моя рижав котарак. Но това е само 5% от истината за техният характер.

Много проучвания показват, че оранжевите котки са не само красиви, но и с благ характер.

Cat Shop Banner

Те са дружелюбни, игриви, гальовни и силно привързани към стопаните си. Женските, макар и по-редки, са особено мили и любвеобилни. И ако се чудите какво име да изберете за оранжевата си котка, ние знам как.

Породи, Носещи Оранжевото Знаме

Оранжевият цвят не е ограничен до определена порода. Можем да го срещнем при Абисинска, Мейн Куун, Американски бобтейл, Британска късокосместа, Бенгалски, Персийска и много други породи котки.

10 Факта за Оранжевите Котки (Таби)

Вероятността да срещнете оранжева котка таби е голяма, а тези гальовни приятели са наистина уникални. Ето някои интересни факти за тези чудесни котки:

1. Пигментът феомеланин дефинира тяхния цвят

Подобно на хората с червени коси, оранжевите котки таби произвеждат пигмент, наречен феомеланин, отговорен за техния уникален цвят на козината.

2. Мъжките котки са по-често оранжеви

Генетично, е по-вероятно да срещнете мъжка оранжева котка таби, тъй като те се нуждаят само от един оранжев ген, за разлика от женските, които имат два.

3. Оранжевите таби не са конкретна порода

Цветът на козината не определя породата на котката. Много породи, като Персийска котка и Британска късокосместа, могат да имат вариации на оранжево таби.

4. Камуфлажът е ключов за тяхното оцеляване

Оранжевите нюанси и шарки на козината им служат за камуфлаж, помагайки им да се съчетаят с околната среда, когато ловуват.

5. Очарователни черни лунички могат да се появят

Оранжевите таби котки често имат малки черни петънца, наречени луннички, които придават допълнителен шарм на техните лица.

Факта за Оранжевите Котки (Таби)
10 Факта за Оранжевите Котки (Таби)

6. Могат да имат три различни цвята на очите

Златисти, зелени или медни – това са някои от цветовете на очите, които могат да имат оранжевите котки таби, като всеки цвят придава свой характерен контраст.

7. Любвеобилни и послушни котки

Оранжевите таби са известни със своята любвеобилност и социалност, често бъдейки послушни спътници, които се приспособяват лесно към различни домакинства (освен в случаите, в които сядат върху хартия или кашони и ядът хартията).

8. Широк спектър от шарки

Таби котките могат да имат различни шарки – от класически линии до тигрови ивици или дори петна и точки, което ги прави още по-уникални.

9. Спокойни и идеални за домашни среди

Склонни да бъдат спокойни и лениви, оранжевите таби са перфектни за домакинства с деца или други домашни любимци.

10. Обикновено са по-големи

Освен че са склонни към напълняване, те често са и по-големи от другите котки, което ги прави още по-впечатляващи.

Вярно ли е, че по-голямата част от оранжевите котки са мъжки?

Да, това е вярно. Около 80% от оранжевите котки са мъжки, а 20% – женски. Причината е, че за да е рижа, женската трябва да наследи два оранжеви гена – по един от всеки родител. Мъжките пък се нуждаят само от един.

2. Какъв е генетичният механизъм за оцветяване на котките в оранжево?

Цветът на козината на котката се определя от гени, разположени на X-хромозомата. Мъжките котки имат една X-хромозома и една Y-хромозома, а женските – две X-хромозоми. Оранжевият ген е доминантен, т.е. за да се прояви, е необходим само един алел (вариант) на гена.

Какви са различните нюанси на оранжевия цвят при котките?

Оранжевият цвят при котките може да варира от наситено червеникаво до нежно жълтеникаво. Някои от най-разпространените нюанси са:

 • Рижи: Наситено червеникаво-оранжев цвят, най-често срещан при мъжки котки.
 • Кремав: Нежно жълтеникаво-оранжев цвят, често срещан при женски котки.
 • Праскова: Меко оранжево с розов оттенък.
 • Карамел: Топъл, златист оранжев цвят.

Какви породи котки могат да бъдат оранжеви?

Оранжевият цвят може да се срещне при много различни породи котки, включително:

 • Абисинска
 • Американски бобтейл
 • Бенгалски
 • Британска късокосместа
 • Мейн Куун
 • Персийска
 • Сомали
 • Шотландска клепоуха

Какъв е характерът на оранжевите котки?

Оранжевите котки са известни със своята дружелюбност, игривост и гальовност. Те са силно привързани към стопаните си и обичат да прекарват време с тях.

Вярно ли е, че оранжевите котки са по-интелигентни от другите котки?

Няма научно доказателство, че оранжевите котки са по-интелигентни от другите котки. Въпреки това, те са много любопитни и игриви, което може да създаде впечатление за по-висока интелигентност.

Какви са някои забавни факти за оранжевите котки?

 • Оранжевите котки са известни още като “рижи котки”.
 • Оранжевият таби е най-разпространената шарла на козината при котките.
 • Оранжевите котки са често изобразявани в картини, филми и книги.
 • Най-известната оранжева котка е може би Гарфилд.

Къде мога да намеря оранжева котка?

Можете да намерите оранжева котка от приют за животни, от развъдник или от частно лице.

Какви са грижите за оранжева котка?

Грижите за оранжева котка не се различават от грижите за всяка друга котка. Те се нуждаят от качествена храна, чиста вода, редовно сресване и ветеринарни грижи.

Какво е да си собственик на оранжева котка?

Да си собственик на оранжева котка е истинско удоволствие. Те са игриви, гальовни и много забавни. Оранжевата котка ще донесе много радост и любов във вашия дом.

Оранжевите котки са не просто красиви, но и специални същества. Независимо от пола, те ни даряват с безрезервна любов, игриви моменти и безкрайно очарование. За мен те са истински слънчеви лъчи, сгушени в пухкава прегръдка.

Прочетете още статии:

Cat Shop Banner

За Автора

Страстта на Алекс към котките го вдъхновява да изследва различни аспекти на техния живот - от поведение и хранене, до здраве и грижи. В своите статии, Алекс се стреми да предостави полезна информация и съвети за котките и техните собственици, за да гарантира щастлив и здрав живот на тези прекрасни същества.