• Начало
  • /
  • Кога Могат да се Пипат Новородени Котенца?
17/02/2024
Cat Shop Banner

Всички обичаме малките новородени котенца! Тяхното сладко, тихо мяукане не може да не ни разтопи сърцата и да ни накара да искаме да ги прегърнем.

Те са толкова малки, че бихме могли спокойно да поберем две от тях в дланта си.

И тук възниква винаги един въпрос: кога могат да се пипат новородени котенца?

Безопасно ли е да ги гушкаме или по-добре да ги оставим на мира? Може ли това да предизвика гнева на майката котка?

В тази статия ще разгледаме важните аспекти на грижата за новородено коте и какво трябва да знаете за тяхното погаляне.

Мога ли да Погаля Новородено Коте?

Не е препоръчително да погалите новородено коте, защото майката може да го отхвърли поради чужд мирис. Важно е да се спазват инструкциите за грижа и да се даде време на майката и котето да се запознаят и свържат.

Кога Могат да се Пипат Новородени Котенца?

Ориентировъчно, може да вземете и да държите новородените котенца по няколко минути на ден, приблизително след едномесечна възраст.

Кога Могат да се Пипат Новородени Котенца
Кога Могат да се Пипат Новородени Котенца?

Както казахме по-горе, не е препоръчително да се пипат новородени котенца. Ако все пак решите да докоснете новородено котенце, най-добре е да не се прави в присъствието на майката котка.

Когато става въпрос за защитата на своите бебета, майките котки могат внезапно да проявят агресия. Дори и най-нежната котка може да реагира срещу вас, ако се опитате да се допрете до нейните малки без нейното одобрение.

Насоки за Докосване на Новородено Коте

Важно е да се има предвид, че новородените котета са много чувствителни към допир и трябва да се постъпва с нежност и внимание към тях.

Cat Shop Banner
  1. Бъдете нежни: Избягвайте грубите движения и прекаленото налягане върху тях. Нежността е ключът към комфорта на котето.
  2. Избягвайте прекаленото местене: Новородените котета са крехки и местенето им може да предизвика стрес или дискомфорт. Ако е възможно, оставете ги на техните места, където се чувстват спокойно и сигурно.
  3. Наглеждайте внимателно: Наглеждането на новороденото коте може да бъде по-полезно от докосването му, особено ако те са в ранния период на развитие и имат нужда от покой.
  4. Следете реакциите им: Внимателно наблюдавайте как реагират на вашите действия. Ако забележите някакви признаци на дискомфорт или стрес, спрете погалянето и дайте на котето време да се успокои.

Какво Трябва да Знаете за Новородените Котета?

Както всяко живо същество, когато се появи на бял свят, то има нужда от непрекъснатата грижа на майка си.

От момента на раждането си до първите няколко седмици, тези мъничета не могат да оцелеят без нея или без непрекъсната човешка грижа, в случай че бебето или цялото котило поради някаква причина се окажат без майка.

Постепенно с всеки ден, бебетата започват да растат, да се социализират и да се развиват като прекрасни, величествени мъркащи представители.

Все пак, да научим малко повече за малките котенца преди да се превърнат в темпераментни, красиви същества, които с поведението си се държат като господари на вашия дом.

Мога ли да Погаля Новородено Коте
Мога ли да Погаля Новородено Коте?

Какво е теглото на новородените котета?

Новородените котета тежат между 85 и 115 грама при раждането си. След това, те наддават с течение на времето, достигайки до 400-500 грама през първия месец и увеличавайки с приблизително килограм на месец до шестия месец.

Каква е функцията на “природния антибиотик,” който майката котка предоставя на котенцата?

Коластрата, която котката майка предоставя на котенцата в първите 24-48 часа след раждането, съдържа антитела, необходими за развитието на тяхната имунна система, както и други важни вещества и микроелементи.

Защо новородените котета не могат да се стоплят сами?

Мъничетата не могат да регулират своята температура, затова им е необходим външен източник на топлина през първите седмици от живота им.

Какво е състоянието на очите и ушите на новородените котета при раждането?

Новородените котета се раждат слепи и глухи. Очите им се отварят след около 7 до 14 дни, а ушните канали се отварят между 10 и 14 дни.

Какво е нормалното време за хранене на новородените котета?

Новородените котета се кърмят на всеки два до три часа, докато растат. След това, те започват да консумират твърда храна на възраст между 3 и 4 седмици.

Какво Трябва да Знаете за Новородените Котета
Какво Трябва да Знаете за Новородените Котета?

Може ли мъркането на котките да бъде признак за тяхна агресия или стрес?

Може ли мъркането на котките да бъде признак за тяхна агресия или стрес? Знаете ли защо котките мъркат? Мъркането на котките обикновено е свързано с удоволствие и уют. Въпреки това, ако котката мърка по време на игра или обичайни дейности, то това обикновено е знак за добро настроение, а не агресия или стрес.

Кой помага на котенцата, за да ходят до тодалетна?

Майката котка стимулира котенцата си да уринират и да се изходят, като облизва долната част на корема им. Това се случва през първите седмици от живота им, тъй като новородените котенца не мигат да ходят до тоалетна сами.

Кога мъничетата започват да развиват млечни зъби и какво се случва с тях по-късно?

Млечните зъби започват да се появяват при около 3 седмици след раждането. По-късно, около шестия месец, те започват да падат и се сменят с постоянни зъби.

Какво се случва в първата седмица от живота на новородено коте?

  1. Физическо развитие на новородено коте: Новородените котенца растат с впечатляваща скорост през първата седмица от живота си. Те се раждат с козина (а защо козината на котките пада?), но без да виждат и чуват. Нормалното тегло за тях при раждането е между 85 и 115 грама, като до края на първата седмица често удвояват теглото си.
  2. Поведение на новородените котета: В първите дни от живота си, котенцата са много безпомощни и зависими от майката си. С течение на времето те започват да проявяват по-активно поведение, като пълзят, закачат се си с братята и сестрите си, и започват да мъркат.
  3. Как да се грижа за новородените котета и майката: Грижата за новородени котета и майката им изисква внимание и отдаденост. Важно е да осигурите подходящи условия за майката и котетата, като им предоставите топло и чисто гнездо и ги наблюдавате за различни проблеми. Осигурете им качествена храна, наблюдавайте техния растеж и развитие, и се уверете, че всички котенца получават достатъчно храна и грижи от майката си. Ако е необходимо, може да се наложи и допълнително хранене на котетата със специално мляко за новородени и бутилка.

Прочетете още:

Cat Shop Banner

За Автора

Страстта на Алекс към котките го вдъхновява да изследва различни аспекти на техния живот - от поведение и хранене, до здраве и грижи. В своите статии, Алекс се стреми да предостави полезна информация и съвети за котките и техните собственици, за да гарантира щастлив и здрав живот на тези прекрасни същества.